Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μαυρόμπετρα. Δικαιούται να ελπίζει;




Μ
ε πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Δήμου Κόνιτσας πραγματοποιήθηκαν  πριν μερικά χρόνια στην Πουρνιά -παλιά Σταρίτσιανη- εργασίες στερέωσης και συντήρησης του περίφημου γεφυριού της Μαυρόμπετρας.
Το συγκεκριμένο γεφύρι βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, πάνω στο ομώνυμο ρέμα, χτίστηκε δε κατά τον Ιωάννη Λαμπρίδη το έτος 1853 «…δια προσφοράς 11 μεν χιλιάδων γροσίων της Βασιλικής Ιωαν. Κυριακούλη, 49 δε χιλιάδων γροσίων ετέρων αγνώστων ημίν».
Το γεφύρι σήμερα παρουσιάζεται μονότοξο. Έτσι κατέληξε τη δεκαετία του 1950,  τότε που θέλησαν να το εκμεταλλευτούν για την κάλυψη σύγχρονων συγκοινωνιακών αναγκών. Του έριξαν όμως τόσο τσιμέντο, ώστε έκλεισε η βοηθητική -προς τ’ αριστερά- καμάρα, βουλώθηκαν και οι εκατέρωθεν του κύριου τόξου ανακουφιστικές θυρίδες. Η αλλοίωση δηλαδή της μορφής του υπήρξε τόση, ώστε σήμερα να αντικρίζουμε ένα άλλο γεφύρι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η δημιουργία, μεταγενέστερα, σύγχρονης τσιμεντένιας γέφυρας, οδήγησε στην πλήρη εγκατάλειψη -αν και έχει κηρυχτεί διατηρητέο- με ορατό πλέον τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής. 
Ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο προσπάθησε να αντιμετωπίσει η τότε επέμβαση και μάλλον τα κατάφερε. Με τα σύγχρονα όμως δεδομένα, το ζητούμενο πρέπει να είναι άλλο: η αποκατάσταση του γεφυριού στην πρώτη, την αρχική μορφή του. Ήδη απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο σύλλογος των απανταχού Πουρνιωτών «ο Έξαρχος» είχε ζητήσει απ’ την Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βοήθεια. Είχαν δρομολογηθεί μάλιστα και κάποιες ενέργειες που, δυστυχώς, δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε -ανακαλύφθηκε- παλαιά φωτογραφία του γεφυριού, που μπορεί να σταθεί οδηγός για την όποια επιτέλους εργασία πλήρους αποκατάστασης. Οι συνθήκες ωρίμασαν, η τεχνολογία υπάρχει, εκδηλώθηκαν αλλού ανάλογες προσπάθειες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Νομίζουμε πως το γεφύρι της Μαυρόμπετρας δικαιούται πια να ελπίζει. Εκτός εάν αφεθεί κι αυτό να καταρρεύσει για να ενταχτεί σε κάποιο πρόγραμμα αναστύλωσης που έχει γίνει μόδα.
Σπύρος Μαντάς
26.9.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου