Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

√ Ανοιχτή επιστολή

Ανοιχτή επιστολή 
προς τον Δήμαρχο Ζαγορίου 
Κύριον Βασίλειο Σπύρου




ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ         
Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων


Αθήνα, 28 Απριλίου 2018

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Ασπράγγελοι Τ.Κ. 44007 Ν. Ιωαννίνων

Κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό της περιοχής σας, ευαισθησία εκφρασμένη πολύ παλαιότερα της εκλογής σας στη θέση του πρώτου πολίτη του Δήμου, κάνουμε έκκληση για τη λύση ενός ευχάριστου κατά τα άλλα θέματος που αφορά το κοινοτικό διαμέρισμα της Καλουτάς.
Πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων βροχών, εμφανίστηκε η κορυφή ενός μικρού μεν αλλά παλιού παραδοσιακού πέτρινου γεφυριού στο πιο πάνω αναφερόμενο χωριό.
Σε αυτό έχουν καταγραφεί συνολικά 11 τοξωτά πετρογέφυρα, από τα οποία, δυστυχώς, σώζονται έως σήμερα μόνο τα 5, Αναλυτικότερα: στέκουν ακόμη όρθια τα λεγόμενα του Μύλου, της Ζυγούρως, του Ντόρη, της Χαρένιας και στους Βαϊνάδες, ενώ έχουν χαθεί του Δαρδακούλη, του Σταυρού, το Χωριανικό ή του Βίκα, του Θεμελή, του Σιώλου και της Νταλιάνως.
Είναι ακριβώς το τελευταίο γεφύρι, το λεγόμενο της Νταλιάνως, που, προς έκπληξή μας, ξαναεμφανίστηκε στις μέρες μας. Δεν είχε λοιπόν χαθεί οριστικά, καταστραφεί όπως πιστεύαμε έως τώρα, αλλά απλά επιχωματωθεί. Μονότοξο, στα τελευταία χαμηλά σπίτια της Καλουτάς, δίπλα στην ομώνυμη κατοικία, γεφύρωνε τον έναν -τον κεντρικό- από τους τέσσερις λάκκους που διασχίζουν τον οικισμό.

Κύριε Δήμαρχε, πιστεύουμε πως είναι ευκαιρία να αναδειχτεί το συγκεκριμένο μικρό πετρογέφυρο, ειδικά σήμερα που μετράμε απώλειες τέτοιων μνημείων και αρκετά άλλα έχουν περιέλθει σε άσχημη στατική κατάσταση. Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, πως από τα 166 τοξωτά γεφύρια που κάποτε στόλιζαν το Ζαγόρι, τα 58 έχουν καταρρεύσει (σώζονται τα 108). Διαθέτοντας λοιπόν ένα μηχάνημα από τον Δήμο σας, θα είναι εύκολο να ξεχωθεί και εμφανιστεί και πάλι το γεφύρι της Νταλιάνως, στολίζοντας και την Καλουτά και βέβαια όλο το Ζαγόρι. Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω στατιστικά δεδομένα θα μεταβληθούν, έστω κατά μία μονάδα, προς το καλύτερο.

Ευελπιστώντας για την “ανάσταση” του γεφυριού, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Και βέβαια, ύστερα από ευνοϊκή απόφασή σας, να παρακολουθήσουμε από κοντά -αποθανατίζοντας φωτογραφικά- την όλη επιχείρηση.

Μετά τιμής

Σπύρος Μαντάς                                                                              Θοδωρής Χαμάκος
   Πρόεδρος                                                                                       Γεν. Γραμματέας


Συν.: 2 φωτογραφίες τού όπως φαίνεται σήμερα γεφυριού της Νταλιάνως (φωτό: Στέφανος Χρηστογούλας)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου