Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

√ Νέο βιβλίο για γεφύρια...




Κυκλοφόρησε…









ΤΑ ΘΟΛΟΓΥΡΙΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ
ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

του Θωμά Β. Ζιώγα



Κ
υκλοφόρησε -υπό τις παρούσες συνθήκες γεγονός- το βιβλίο «Τα Θολογυριστά Πετρογέφυρα της επαρχίας Κόνιτσας».
Συγγραφέας του, ο Θωμάς Ζιώγας, που κατάγεται από την περιοχή (το χωριό Κάντσικο, σήμ. Δροσοπηγή) και είναι πολιτικός μηχανικός. Τούτα τα δύο εξασφαλίζουν, αντίστοιχα, πάθος και γνώσεις, απαραίτητα για να έρθει εις πέρας μια τέτοια εργασία.

Στις 304 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται αναλυτικά 34 πετρογέφυρα της περιοχής, δηλαδή «όσα υπάρχουν και αυτά που μνημονεύονται» όπως σημειώνει στον υπότιτλο ο ίδιος ο ερευνητής.
Προηγείται “Μικρό προοίμιο”, με διευκρινιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την πρόθεση και υλοποίηση του βιβλίου, και “Εισαγωγή”, με παράθεση τεχνικών και ιστορικών πληροφοριών που μας εντάσσουν πετυχημένα στον χώρo και τον χρόνο.
Στη συνέχεια, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, 34 όπως είπαμε στον αριθμό, παρουσιάζονται κατά χωριό.
Στο τέλος, υπάρχουν χάρτες με τις θέσεις τους, “Τεχνική ορολογία” και “Γενική βιβλιογραφία”.
Πολύτιμες, καλά επεξεργασμένες φωτογραφίες, παλαιές και νεότερες, όπως και διάφορα σχέδια, τεκμηριώνουν πειστικά το αντικείμενο μελέτης και στολίζουν την έκδοση.
  
Τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσέγγισε τα πετρογέφυρα της περιοχής, ενδεικτικός και για τα αποτελέσματα που προέκυψαν, μαρτυρεί η αφιέρωση που κάνει στην αρχή του βιβλίου του -όχι σε συγγενικά κλπ πρόσωπα.
Γράφει:

Υπόκλιση σεβασμού στους προγόνους πετράδες
τέκτονες/κουδαραίους από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
και τιμητική αναγνώριση πως με την ευτεχνία τους
πράγματι «έχτισαν τον κόσμο».

Τελικά, άσχετα με τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί κάποιος να διατηρεί για μερικές υποθέσεις και εκτιμήσεις που επιχειρεί ο Ζιώγας -γιατί προκύπτουν και τέτοιες-, η συμβολή του κόπου του στη βιβλιογραφία περί πετρογέφυρων είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Του αξίζουν συγχαρητήρια.

Σπύρος Μαντάς, 14.8.2017

Υστερόγραφο:
Ευχή μας -έχει εκφραστεί επανειλημμένα- είναι, οι όποιες εργασίες με στόχο τη μελέτη πέτρινων γεφυριών της πατρίδας μας, να εστιάζουν σε συγκεκριμένη πάντα περιοχή, σαφώς οριοθετημένη, όπως έγινε και με το βιβλίο του Ζιώγα. Αυτό, γιατί μόνο τότε η έρευνα μπορεί να προχωρεί εις βάθος. Η συνθετική εργασία που σίγουρα αργότερα θα επακολουθήσει, μόνο αν στηρίζεται σε τέτοιες εργασίες θα μπορέσει να μας δώσει συμπεράσματα, ικανά να τεκμηριώσουν την αντικειμενική ιστορία του συνόλου των πετρογέφυρων της πατρίδας μας. Δυστυχώς η μέχρι τώρα εκδηλωθεία εκ μέρους ατόμων απόπειρα καταγραφής όλων των γεφυριών της χώρας, ως πρώιμη και  εγωιστική, έχει αναπόφευκτα εκφυλιστεί σε τουριστικό λεύκωμα με λανθασμένες κατά κανόνα λεζάντες. Και βέβαια κάτι τέτοιο μόνο κακό κάνει στην περίπτωσή μας…

3 σχόλια:

  1. Βρέθηκα στη παρουσίαση.

    Επιστημονική προσέγγιση, ολοκληρωμένη έρευνα

    και προσεγμένη έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλίο διατίθεται επί αντικαταβολή από την Aδελφότητα Δροσοπηγής Κόνιτσας, αρκεί να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους στον ιστότοπο www.drosopigi.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή